mea culpa

De redaksie was er het hart van in en de kompjoeter is nog altijd rood van schaamte, maar het liep weer eens mis met de deelnemerslijst van de zwaarddans. Die lijst is met de jaren zo uitgegroeid, dat onze kompjoeter het einde van de lijst er gewoon liet afvallen ... Zo zochten Wim Van Loon en Edwin Walsh tevergeefs naar hun naam. Onze gemeende verontschuldiging, want wij, redaksie, hadden het beter moeten nakijken, maar wij hebben onze kompjoeter eens duidelijk de les gelezen: zijn oortjes zijn nog rood! Om het goed te maken gaat hiernaast de aanvulling van de lijst. Wie zijn lijst volledig wil maken gelieve schaar en lijm boven te halen.

daar zijn we weer

Wij hebben de eer weerom aan uw dierbaar vel te zitten... Een (werk)jaar is weer voorbij: afgesloten met een geslaagde Denemarkenreis. En dus moet de kas weer stilaan gespekt worden. Daarom dit dringend verzoek van onze schatbewaarster Tuurke om, liefst voor einde oktober uw finansiële verplichtingen na te komen. Heel efkens uw geheugen opfrissen:

- voor wie dinsdagavond komt dansen: 2000 bef

- voor wie enkel zwaarddanst: 1500 bef

- studenten en werklozen: 1000 bef

Zwaarddansers die ook dinsdag komen betalen slechts 2000 bef. En wie enkel af en toe zijn neus laat bewonderen op de dinsdag betaalt daarvoor - braaf en gedwee - 100 bef, zonder dat Tuur daarom moet vragen!!!

Zever niet, dat dit duur is: Lange Wapper garandeert u 50 dansavonden van 2 uur (als ge tenminste de verdomde goedheid zou hebben om op tijd te komen!), in totaal 100 uur. Prijs per uur bijgevolg: 20 bef ! Met andere woorden: Lange Wapper geeft u de kans om twee uur lang te dansen voor een prijs, waarvoor ge u nog geen pintje kunt kopen. Om nog niet te spreken van eens naar de sinema te gaan!

Zit ge toch in zo'n penibele situaie, dat het moeilijk is dit bedrag in één keer te betalen, spreek dan even met Tuurke over een spreiding van uw bijdrage. Kom dan wel uw afspraken na, want Tuurke heeft er een hekel aan voortdurend achter uw kladden te moeten zitten.

naklank

Wij ontvingen van vriend Trevor een video over het fantastische gebeuren in Scarborough, met de even fantastische titel: Video of highlights from the International Sword Dance Gathering May 24th to 27th 1996 in Scarborough, North Yorkshire! Het is een kompilasie van zo'n 9 uur videoöpnamen. Toch duurt het geheel nog 2 uur en 45 minuten. Een must voor ieder die geïnteresseerd is in zwaarddans: ge vindt er namelijk een bijna volledig overzicht, van wat er aan zwaarddans bestaat in Europa op dit moment, verrijkt met een snuifje Noord-Amerika. Naast de Amerikanen en Canadezen en de Duitsers, Italianen, Basken, Fransen, Moraviërs, Noren, Walen en Vlamingen ziet ge er ook nog 23 engelse teams aan het werk. Werkelijk een prachtig overzicht van het tema zwaarddans. Het moet ons evenwel van het hart (eerlijk als wij zijn) dat de kwaliteit ons een beetje tegenvalt. Maar ja, het is niet altijd zo makkelijk om schitterende opnamen te maken, zelfs niet met de allerbeste apparatuur.

Wie belangstelling heeft om deze video aan te schaffen kontakteert Marc Hanssens (455 96 91), die de bestellingen sentralizeert, om Trevor niet te overbelasten. De prijs bedraagt 850 bef. De opbrengst dient ter delging van de onkosten van het gebeuren.

nota's

Op het Scarboroughgebeuren was er ook plaats geruimd voor een aantal (druk bijgewoonde) konferensies. Ook daarvan heeft Trevor een uitgave bezorgd. Mooi verzorgde nota's. Geen idee van de eventuële prijs. Wie echter belangstelling heeft kontakteert Renaat Van Craenenbroeck (233 61 48). Het betreft nota's van Steve Corrsin over zwaarddansen in Europa, van Renaat over het herscheppen van een tradisie, over de clog dances uit het Noordoosten van Engeland door Chriss Metherell, over vier generaties zwaarddansers binnen één enkele familie (Ricky Foster) en over speuren in archieven door Ivor Allsop.

en nog iets

Ter gelegenheid van dit internasionaal zwaarddanstreffen verscheen een boek van de hand van Ivor Allsop: Longsword, waarin de beschrijving is opgenomen van alle bekende versies van de in Engeland voorkomende zwaarddans met stijve zwaarden (longsword). Prachtig uitgegeven, prachtig gedokumenteerd. Een must voor al wie zich verder interesseert in zwaarddans. Een spotprijs: 850 bef. Bestellingen eveneens gesentralizeerd bij Mark Hamssens (455 96 91). Bizonder interessant is een overzicht van verschillende sterren (locks) en van de gebruikte zwaarden.

publisiteit

De dienst Toerisme van de Stad Antwerpen heeft ons een faveurke gedaan: in de nieuwe brosjure over ‘t stad prijkt de zwaarddans op bladzijde 28 met een foto (weliswaar uit de jaren stillekes, maar dat is onze eigen fout). Wie bezoekers uit den vreemde heeft,lope even langs de Grote Markt en schaffe zich een folder aan. Wel aandringen om de nieuwste uitgave te krijgen!

Ook de toeristische dienst van de Provincie Antwerpen was ons genegen. Zij publiseerden van ons liefst twee foto’s en een tekst in het vet in hun Evenementenkrant. Belangstellenden lopen even langs op hun kantoor Karel Oomsstraat,

Beiden in ieder geval reuze bedankt voor de moeite. Aan ons nu om het voor de achtentwintigste keer waar te maken!

speurtocht 36

Steve Corrsin, onze amerikaanse vriend, in zijn referaat over de geschiedenis van de zwaarddans tijdens het zwaarddanstreffen in Scarborough, meende dat er nergens een bewijs te vinden was van de kreatie van dergelijke dans op een bepaald tijdstip. En wellicht heeft hij gelijk. Toch hebben wij in onze speurtocht naar de geschiedenis van de zwaarddans in onze gewesten teksten gevonden die een (relatief zwaar) vermoeden wettigen van de kreatie van "een suverlic spel ... te spelne met zwerden ende anders"

Wij moeten teruggaan tot 1439 en ons begeven naar de stad Aalst. Het is voor het eerst dat wij de kuststreek verlaten en onze teksten moeten zoeken in het binnenland. Wij vinden in één en dezelfde rekening liefst twee posten over het voorkomen van een zwaarddans. Al moeten wij over de vorm van deze laatste ons wel vragen stellen. Maar vooraleer verder te gaan, laat ons de eerste tekst van naderbij bekijken:

Den vi ste dach van sporcle qua(m) taelst
de bastaert van ghystelle met vele gheselle
(n)
en
(de) speelden op de marct een suverlic spel
met zweerd
(en) met dansse en(de) andersins
hemlied
(en) ghescinct ij kanne(n) wyns te x s(chellingen)
den stoop comt xxxv s
(chellingen)

met in de marge volgende opmerking:

Il semble aux commiss(aires) q(ue) ches presens ne se doivent
point faire durant la provision de mons
(eigneur)

Volgt dan nog een heel stuk geschrapte tekst, die wij vruchteloos hebben geprobeerd te ontcijferen.

(RAB -Rekenkamer 31347 - folio 81 - recto - nr 5)

Een vrij lange tekst die ons al bij al weinig leert! Wij vernemen dat op 6 februari (sporcle) 1439 een vrij grote groep (met vele ghesellen) onder leiding van de "bastaert van ghystelle" op de Aalsterse Grote Markt (toch de belangrijkste plaats van de stad!) een "spel" opvoerden, waarin zwaarden voorkwamen en waarin gedanst werd. Wat "ende andersins" zou kunnen inhouden blijft een open vraag... Zij kregen voor hun vertoning blijkbaar geen geld, maar wel een tiental liter wijn (2 kannen wyns).

Die uitgave vond blijkbaar geen genade in de ogen van de kontroleur van de rekening, die een afkeuring schreef in de marge! En inderdaad, als wij de Aalsterse geschiedschrijvers mogen krediet geven, zijn er in de overige stadsrekeningen van Aalst geen sporen te vinden van gratifikaties aan zwaarddansers. Tenzij dan in dezelfde rekening van 1439, waarin een tweede tekst te vinden is, die onze aandacht ekstra verdient. Toch waren er te Aalst zwaarddansers: wij vinden ze terug te Liedekerke in 1450, te Dendermonde in 1452 en te Zottegem in 1486. Bijna zeker dat zij ook te Aalst gedanst hebben. Alleen vinden wij hun sporen niet terug omdat men hen geen gratifikatie mocht toekennen!

Vooraleer afscheid te nemen van deze tekst willen wij er nog even op wijzen, dat de genoemde zwaarddansers blijkbaar niet van Aalst waren, maar van elders (quam taelst). Let ook op, dat voor het eerst het woord "dansse" voorkomt, al hoeft het niet direkt verband te houden met "zweerden.

Wie er nog meer wil over weten, herleze onze bijdragen in 't Zweertdanserke 49, 53 en 56.


Redaktie

Renaat Van Craenenbroeck
Rue Pairée 76
6890 Libin-Bas
Tel: 061 - 65 63 82
- - -
Mark van Orshoven
Stierstraat 34
2018 Antwerpen
Tel: 03 - 235 29 98


de dansgroep - de zwaarddans - Renaat Van Craenenbroeck

inhoudstafel - hoofdmenu