direkt te noteren!!!

Hierbij gaan de data van de voorziene oefenstonden (werkjaar 1996):

29 oktober 1995 - jaarlijks koppen tellen!
19 november 1995
10 december 1995
21 januari 1996
11 februari 1996
10 maart 1996
17 maart 1996 - Zwaarddans nummer 27

Alle oefenstonden als telkens: Aalmoezeniersstraat 66 - van 16.00 tot 18.00 uur. Wie absoluut weerhouden is, verwittigt!!! Voor de nieuwelingen (er komen ons een drietal uit de "kinder-zwaarddans" vervoegen) lassen wij vooraf nog inleidende oefeningen in, zodat ze vanaf de eerste herhaling mee kunnen inspringen.

speurtocht (32)

Wij blijven nog even in Brugge hangen. De oudst bekende teksten komen inderdaad allemaal uit deze stad. Na 1389, 1391 en 1404 kennen wij nog teksten betreffende 1406 en 1408. Wij laten ze hierna volgen:

tem ghegheven bi den h(ere) jan osten buerchm(eeste)r den ghezellen die up den groten vastenavond speilden achter de stede met zwerden in hovescheden te verdrinckene .iij.s.iiij.d gro(ot)
Som xl s 

(Stadsrekening Brugge 1405/06 - folio 114 verso - nr 5)

en

Item den xxvjsten dach van sporkele up papen en(de) nonnen vastenavond ghegheven bi beveilne van buerchmeest(er)s den ghezellen van den brouke en den ghezellen van sinte lauwereins spelende met zwerden elken ghezelscepe te verdrinckene iij s
iiij d gro
(ot) Som(m)e .iiij lb
(Stadsrekening Brugge 1407/08 - folio 99 verso - nr 5)

Wat leren deze teksten ons wanneer wij ze nader bekijken? In de eerste tekst vinden wij dit keer niet de vermelding "bi beveilne" (op bevel) terug, zodat wij kunnen vermoeden, dat het de burgemeester zelve was die de zwaarddansers de penning gunde om er ene te gaan pakken ("in hovescheden te verdrinckene"). Het feit dat de tekst die spreekt over een handeling op "groten vastenavond" (dit is de maandag en de dinsdag voor Aswoensdag) terug te vinden is tussen een post gedateerd 24 maart en een gedateerd 30 maart versterkt dat vermoeden. De burgemeester heeft blijkbaar achteraf het bedrag teruggevraagd.

"Achter de stede" (wat betekent : op verschillende plaatsen in de stad) en de tijdsbepaling "groten vastenavond" laten veronderstellen dat de dans meerdere keren werd uitgevoerd.

De tweede tekst is een stuk interessanter omdat hier voor de eerste maal de herkomst van de dansers wordt aangeduid. "Den Brouke" kan met vrij grote zekerheid slaan op het gehucht Het Broek gelegen te Sinte-Kruis/Brugge. "Sinte Lauwereins" werd door E. Verstraete geïdentificeerd als de gemeente Sint Lauwereins in Oost-Vlaanderen, op zowat 20 kilometer in vogelvlucht van Brugge. Hoewel wij later in deze streek zwaarddansers zullen aantreffen leek ons deze identifikatie toch vrij gewaagd. Wij vermoeden dat het hier eerder gaat om het gehucht Sint Lauwereins onder Dudzele, in de onmiddellijke omgeving van Brugge. Het gehucht bestaat niet meer; het is verdwenen in een industrieterrein. Beide plaatsen liggen dan op een goede vier kilometer van het Brugse stadscentrum.

De tweede tekst geeft ten overvloede een eksakte tijdsbepaling: 26 "sporkele" staat gelijk met 26 februari (oude nederlandse benaming: sprokkelmaand) en daarbij wordt nog eens ekstra gestipuleerd, dat het "papen ende nonnen vastenavond" was, wat slaat op de zondag van quinquagesima (de zondag voor Aswoensdag).

Bekijken wij de tot de nu toe besproken teksten uit Brugge, dan kunnen wij besluiten dat op het eind van de veertiende, begin van de vijftiende eeuw kleine groepen schippers of boeren uit de onmiddellijke Brugse omgeving met Karnaval naar de stad afzakten om er op diverse plaatsen een spel met zwaarden uit te voeren. Blijkbaar probeerden zij daarbij voor het magistraat te kunnen optreden in de hoop daarvoor een beloning te krijgen, die dan gebruikt werd om drank aan te schaffen.

archief

Wij zijn op zoek naar de oudste filmbeelden van onze zwaarddans.

Onlangs konden wij van Trevor Stone een video kopiëren, die op zijn beurt een kopie is van een film die in 1978(!) gemaakt is door één van onze trouwste fans: Michael Croos. Dat jaar dansten wij uitzonderlijkwijze op de Torfbrug, wegens de uitvoering van werken op de Handschoenmarkt in verband met de heraanleg van het plein. Ook vertrokken wij toen niet vanuit de ons vertrouwde Hopsack, maar vanuit de Hofstraat.

Wij vermoeden dat er nog oudere filmen of filmfragmenten moeten bestaan. Wie helpt ons ze op te sporen?

Het ligt trouwens in onze bedoeling om deze teruggevonden dokumenten te tonen op onze oefenbijeenkomsten.

ossendrecht

30 september trekken wij weer de grens over. In de zaal Van de Venne houden wij ons zoveelste Bal in Ossendrecht. Net als vorig jaar nodigen wij weerom onze vrienden uit Duinkerke uit. Wij verwachten hen zaterdag, shoppen met hen in de stad, dansen samen in Ossendrecht en vinden elkaar zondagnamiddag terug voor een geleid bezoek aan Antwerpen. Wij eindigen allicht in één of andere bekende kroeg...

Wie graag enkele Duinkerkers logeert geeft een seintje aan Renaat (tel. 233 61 48) of aan zijn antwoordapparaat.

meerderjarig

Zondag 8 oktober 1995 viert Spen Valley Longsword (de groep van Trevor Stone) zijn 21jarig bestaan (nog snotters tegenover ons).

Zij nodigen iedereen uit om samen met hen deze gebeurtenis te vieren in Halifax, West Yorkshire. Wie belangstelling heeft kontakteert Renaat (tel 233 61 48). In ieder geval wensen wij hen van harte profisiat en doe zo voort, mannen

nieuws uit Denemarken

Vanwege het Stør-Københavns Folkedanserfestival 1996 ontvingen wij volgende voorlopig programma:

Vrijdag 16 oogst
Aankomst van de buitenlandse groepen. Deense volksdansers starten een rekordpoging om 24 uur ononderbroken te dansen in het centrum van Kopenhagen.

Zaterdag 17 oogst
Vanaf 10 uur optredens in de omgeving van Kopenhagen.
's Avonds officiële opening van het Festival en Deense feestavond.

Zondag 18 oogst
Optredens in het Openluchtmuzeüm.

Maandag 19 oogst
Optredens in het sentrum van Kopenhagen. Ontvangst op het stadhuis. 's Avonds optredens of workshops.

Dinsdag 20 en woensdag 21 oogst
Optredens in Kopenhagen en omgeving. 's Avonds optredens of workshops.

Donderdag 22 oogst
Officiëel afscheidsbuffet met kultuur-historische voorstelling en daarna "dansk legestue" als slot van het festival.

Vrijdag 23 oogst
De buitenlandse groepen kunnen hun terugreis aanvangen

Onze gastgroepen zijn de groepen uit Holte en uit Søllerød; twee plaatsjes op zo'n kleine twintig kilometer noord van Kopenhagen. Ook zij hebben reeds kontakt met ons genomen en hebben ondermeer gevraagd of het ons zinde om enkele dagen langer te blijven en één en ander te bekijken in Denemarken.

Eén dezer dagen krijgt gij een rondschrijven of in uw pollen of in uw bus met een heleboel vragen in verband met uw eventuele deelname. Koördinatoren van het projekt Denemarken zijn Pia en Marc Dewachter (tel. 448 03 49). Eventuele vragen kunnen best rechtstreeks aan hen gericht worden.

Het deelnemersaantal is beperkt tot 35 deelnemers. Het festivalreglement bepaalt dat allen aktief moeten deelnemen aan de voorstellingen (als muzikant of danser-es) met uitzondering van de chauffeur en één helper.

Wellicht hebt gij dezelfde indruk als de redakteur: erg veel fantazie hebben de deense organizatoren niet. Hun planning geeft de indruk dat er maar één deens woord bestaat: "opvisninger" (optredens). Gelukkig zwakken zij dat af door mede te delen, dat wat betreft het programma de groepen van maandag tot en met woensdag in drie verzamelgroepen worden ingedeeld, zodat er niet elke avond een workshop en/of een optreden voorzien is. Er is dus ook een vrije avond. Oef...
Wij reizen met de bus. Om de prijs van de verplaatsing (geschat op 5000 bef per persoon) binnen het aanvaardbare te houden, zien wij ons verplicht aan ieder die zich individueel wil verplaatsen en in Kopenhagen wil aansluiten bij de groep eveneens de betaling van reiskosten op te leggen.

Aan het festival nemen groepen van volgende landen deel: Noorwegen, Zweden, Finland, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Nederland, Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Zwitserland, Litauen, Italië en Polen.

Carlisle

Projektkoördinator is Marc Hanssens (tel 455 96 91). Er staat geen beperking op het deelnemersaantal. Optredens met de zwaarddans (eventueel ook trawantel, stokkendans en kleine zwaarddans) zijn een vaststaand feit. Een groepsoptreden is nog onzeker, gezien het grote aantal buitenlandse deelnemers en de onzekerheid of sommige groepen enkel met de zwaarddansers komen of niet. Kostprijs van de reis geschat op 5OOO bef. Wij reizen per bus. Ook hier geldt de opmerking voor eventuele individueel reizenden. Ook voor Carlisle moogt ge in de loop van de komende weken een uitgebreide vragenlijst betreffende uw eventuele deelname verwachten.


Redaktieadres

Renaat Van Craenenbroeck
Vleminckveld 29
2000 Antwerpen


de dansgroep - de zwaarddans - Renaat Van Craenenbroeck

inhoudstafel - hoofdmenu