kritiek
Er zijn er, die vinden, dat wij 't Zweertdanserke véél te serjeus maken de laatste tijd; dat wij te lang doordrammen in één nummer over één enkel onderwerp. Zij lezen dat niet en dus staat er voor de rest niks meer in... Zij zouden meer zoiets als een roddelblad willen en verwijzen naar de ondertitel van onze uitgave : "een babbelblad".. .
Hebben zij gelijk? De redaktie neemt geen standpunt in, maar is best bereid de wensen van haar lezers (gedeeltelijk) tegemoet te komen. Daarom: uw mening gevraagd!
en nog van dat
Uit dezelfde hoek kwam de opmerking, dat wij er verkeerd aan deden de Grenoside-men uit te nodigen. Hun optreden en aanwezigheid zou afbreuk doen aan de traditie: de Antwerpse zwaarddans alleen op de Handschoenmarkt: dat hoort volgens hen zo met Halfvasten. Die reaktie verraste ons. Nu hadden deze stemmen evenwel nooit de engelse dansers aan het werk gezien. Willen wij misschien best afwachten tot alles achter de rug is en dan een oordeel vellen? Ook hier dankt de redaktie bij voorbaat voor uwe reaktie en medegedeelde mening!
radio
Wij gaan (gingen) de eter in! Radio Stad intervieuwde Renaat op zaterdag 5 maart en op BRT 1 was er eveneens een uitgebreid Intervieuw in De Postiljon van dinsdag 8 maart. Sorry voor de aanvankelijke mededeling van een andere datum, maar dat ligt aan de programmatoren van de BRT...
uit de familie
Zes februari werd er een lief bietje geboren, dat uiteraard de naam Lieve meekreeg. Maria. en Paul De Bie-De Bie fungeren respektievelijk als moeder en vader van hun eersteling.
En tien dagen later verscheen Tom op het. appel bij Gina en Frank Van den hof - Claessens. Een toekomstige zwaarddanser?
Profisiat allebei!
tussen haakjes
Wij willen hier even speciaal de gelegenheid aangrijpen om onze waardering uit te drukken voor de prestaties van ieder van de zwaarddansers, zowel die nog tot het team behoren, als deze die dit jaar niet meer mee doen. Hetzelfde menen wij trouwens ook voor de muzikanten, die telkens op de herhalingen aanwezig zijn. En mocht er zich soms eens iemand in de hoek gedrukt voelen, of zich onrecht aangedaan achten, of gewoon op zijn teen getrapt voelen, dat hij dat dan op de man af bespreekt met Renaat. Dat maakt sommige dingen veel simpler.
archief
Ons archief neemt gestatig maar zeker uitbreiding. Wij beschikken nu over meer dan 250 fotokopie, afkomstig uit 58 hoekwerken, waarin sprake over zwaarddansen. Dat materiaal is goed geklasseerd én gekatalogeerd. Daarnaast hebben wij van onze zwaarddans een zeer uitgebreide fotolcollektie, een reeks fotokopies van de oude archiefteksten, fotokopies van de bekendste werken over zwaarddans of de werken zelf, tal van dokumenten over buitenlandere zwaarddansen.
Sommigen van die dingen zijn echt moeilijk te vinden, zodat wij stilaan van een uniek bezit kunnen spreken. De droom er achter is de realizatie van een boek over de zwaarddansen. Wij denken aan 1989 - dan heeft de Brugse tekst er 600 jaar opzitten. Maar er is verdomd nog veel werk te doen...
Uiteraard is elke helpende hand welkom!
boeken
24 maart zou als boek van de maand moeten verschijnen: Op Harpen en Snaren, met als ondertitel: een muzikale geschiedenis van Vlaanderen.
De prospektus zegt: het eerste komplete vademecum over het ontstaan en de ontwikkeling van de volksmuziek, het volkslied en de volksdans en de volksinstuumenten in Vlaanderen.
Ondermeer artikels van Herman de Wit ('t Kliekske), Wim Bosmans (Jan Smet) en Renaat Van Craenenbroeck. Deze laatste heeft het onder de titel: Speuren naar sporen van rituele dansen, over zwaard-, eier- en molendansen. Het artikel is verlucht met liefst 16 foto's van onze zwaarddans (uitvoering 1982) en met interessante gravures en tekeningen over de eierdans.
Prijs is 695 Bfr. Bij gezamelijke bestelling kunnen wij daar misschien nog iets aan doen. Kontakt opnemen met Renaat.
Half maart verschijnt ook het boek De Doedelzak van de hand van Hubert Boone als eerste deel in de reeks Volksinstrumenten in België en Nederland. Wie er belang in stelt, kan ook hiervoor best kontakt opnemen met Renaat.
gezocht
Er wordt elke maandag duchtig geoefend door de Tsjechoslowakijetrekkers. Dat loopt over Trawantel naar Stokkendans naar Kantwerkstersdans naar Steltendans naar Eierdans naar Kadril van Boortmeerbeek naar Heiluizer, enzovoorts...
Graag hadden wij nog een zwaarddanser zien opduiken om althans één rezervist te hebben (de laatste tijd zijn de voetongelukken niet uit de lucht - zie verder in dit blad) en ook enkele goede muzikanten zouden er nog best bij kunnen. Even de periode in herinnering brengen: van 18 tot 27 juni.
kwade hand?
Ja, wat er de laatste tijd aan de gang is, is bepaald verontrustend: begint Walter Schraeyen met zijn voet om te slaan (bétement nogwel) en vliegt hij voor drie weken de plaaster in. De plaaster is amper droog of Pierre Timmerman in één van zijn werkzame momenten laat een biël op zijn voet vallen: drie weken in de plaaster! Tenslotte is er Alex Leys, die mee wou trekken naar Tsjechoslowakije en die zich bij het voetballen dermate kwetst, dat de gewrichtsbanden scheuren... Aan allen wensen wij een spoedig herstel en jongens, een beetje opletten!!!
Een ander die pech had was een van onze nieuwelingen, Rudi Jacobs die op een van de eerste dagen van het nieuwe jaar zijn wagen in de prak reed en het een paar weken rustig aan moest doen...
speurtocht (15)
Volgen wij de kronologie, dan vinden wij in onze gegevens melding van een zwaarddans, uitgevoerd te Tielt in 1432. Dit gegeven ontleenden wij aan een artiekel van Dr. Eugeen Verstraete in De Speelman 1942 - nr 23/24 p 13. Wanneer hij in genoemd artiekel vaststelt, dat de oudste vermeldingen van een reizwaarddans verwijzen naar de Sprokkel- of Lentemaand, dan geeft hij een reeks plaatsen en data als bewijs. Daaronder bevindt zich Tielt met het jaar 1432.
Nu hebbers wij bij nazicht op het Rijksarchief te Brussel blut gevangen. Het dossier Rekenkamer 38 334, dat loopt van 30 juni 1431 tot 4 augustus 1432 bevat geen enkele aanduiding over een zwaarddans (of wij moesten er toch nog over gekeken hebben).
E Verstraete meldt spijtig genoeg zijn bron niet. Het zou inderdaad nog kunnen, dat hij bedoeld, dat zwaarddansers uit Tielt elders optraden...
Maar er komt bij, dat wij over Tielt vrij uitvoerig zijn ingelicht. In hetzelfde nummer van De Speelman publiceerde Drs. P. De Vroede een artiekel "Zwaarddansen te Tielt". Aan de hand van de te Brussel aanwezige rekeningen geeft hij een heleboel gegevens over zwaarddansgenootschappen, die te Tielt optreden. Maar het eerste gegeven dateert van 1464...
Nu zit in de opsomming van Dr. E. Verstraete ook de foutieve opgave van een optreden te Brugge in 1405; vermoedelijke vergissing, waarop wij reeds wezen in 't Zw 13.
Dr. E. Verstraete zelf, wanneer wij hem ondervroegen over de vermelding van 1432, meende dat het om een vergissing ging, zonder dat hij dit evenwel expliciet kon bevestigen.
Wij beschouwen voorlopig de tekst van 1432 bijgevolg als niet bestaande. Mogelijk komt, hij nog te voorschijn uit andere bronnen.
In onze volgende bijdrage blijven wij nog even hangen in de provincie West-Vlaanderen. Oudenburg eist nog even onze aandacht op...
vwala!
Zo, wij hebben onze best gedaan om er een babbelblad van te maken, naar teders smaak een beetje. Doe nu ook eens uw best en betaal uw abonnement: 250 frankskens kost het u voor het nieuwe jaar.
Te betalen in de handen van Tuur Van Velthoven of te storten op onze bankrekening 320 - 0826078 - 96. Bedankt op voorhand!!!
REDAKTIE:
Renaat Van Craenenbroeck
Vleminckveld 29 - 2000 Antwerpen
Tel. (031)33 61 48