13
Jawel! Nummer dertien is gepasseerd! En nog wel zonder ongelukken. Want, ge moogt dan goed en wel niet bijgelovig zijn, ge vraagt u toch wel stillekes af of die dertien u geen parten gaat spelen.
Maar neen: alles verliep naar wens. Het was zelfs niet eens écht koud - zekers niet voor de dansers. En nog iets: het heeft niet geregend! Naar wij hebben ook geen zon gezien ... En veel wind stond er ook niet. En veel volk was er! En veel dansers! En veel muzikanten En kinderen, mensen, kinderen!!!
Op het geroep Foto! Foto! kwam er dit keer een vlugge reaktie.
Ze beginnen het dus stillekesaan te kennen. Even opletten, dat Piet Bombeke er dit keer enigszins vollediger op staat en knip het rezultaat (althans één rezultaat) staat op de rugzijde van dit blad te pronken. Even nader bekijken!
Laat ons beginnen met de bovenste rij en we gaan van links naar rechts. Die grote hoop krolhaar is Dirk Gerené, volslagen nieuw in het vak. Ernaast Mark Brijs, aan zijn tweede keer toe. In de afdeling Frank Claes, goed voor acht deelnemingen (7). De volgende piek is Mark Hanssens, met twaalf een oude rat in het vak. Piet Bombeke (dertien keer!) staat er dit keer duidelijk op. Houden zo, Piet! Zijn blik netjes afgelijnd door de stok van ons plakkaat: violist Mon Van Dommelen. Gilbert Driesen zorgt er voor, dat we weten wie op de foto staat. Mark Gerené (al drie keer) en Mon Westers (zes) staan er braaf bij te lachen. De kluwen muzikaten helemaal rechts is moeilijker te ontwarren. Bovenaan met de doedelzak: Piet Sercu, met rechts van hem violist Jos de Braeckeleer. Verder twee fluitisten: zichtbaar Mimi Van Dijck, die dit jaar een bronzen medajje meekreeg en niet-zichtbaar, op de fluit en een hand na, Hilde Vanderlinden. Hebben wij alleen vergeten te zeggen, dat aan de pijp, die tussen Mark Hanssens en Piet Bombeke de hoogte inschiet een voor de rest onzichtbare Ludo Wellens hangt.
Op de tweede rij. Helemaal links Ingrid Leys, die ook al vele jaren met de bus rondgaat. Gehurkt: Koen Van den Hof (drie maal), Jan Leys (bijna aan zilver toe met zijn negen keer), Herman Sueten waarvan wij precies hetzelfde kunnen zeggen en Walter Schraeyen (drie keer) die als voordanser de allereerste voorstelling van dit jaar tot een goed einde voerde.
Onderste rij: twee belangrijke figuren om te beginnen: Erwin Leys (ex-zwaarddanser, nu trommelaar) en trommelaar Piet De Gryse. Van Pol Debie (vierkeer) werd aangestipt, dat hij de enige zwaarddanser zonder baard of knevel is. Pol, jongen, doe daar tegen volgend jaar iets aan! Jan Michiels (acht keer) is zeker van zijn stuk (het vlees was inderdaad goed!) Pierre Timmerman (drie) lijkt wat vermoeid, zoals ook Leo Van Loon (zes). WeIlicht is paard spelen toch wel een vermoeiend affaire! Big boss Renaat Van Craenenbroeck (dertien) zit met nieuweling Vince Stevenson bescheiden in het hoekje.
Tenslotte vinden wij erg kalm op het voorplan Nark, pardon Mark Van Orshoven. Wie goed kijkt ontdekt dan nog, helemaal links, een stuk draailier en de hand van Claudine Goche en iets hoger twee stukken viool. De eerste met de hand hoort toe aan Mark Put. De tweede aan Rik Boone.
Zeventien dansers tellen we. En twee nieuwelingen bij? Een afvallige dan? Geen sprake van. Maar Herwig Bauweraerts had pech en lag er ziek bij ... Volgend jaar beter!!!
muziek
Een komen en gaan op alle tijdstippen van de morgen. Het wordt bepaald moeilijk om weten wie er zoal meespeelde .. Ziehier een lijstje, dat we min of meer volledig vermoeden:
trom: Erwin Leys en Piet De Gryse.
doedelzak: Ludo Wellens, Piet Sercu en Frank Van den Hof en ook een enkele keer Erwin Leys.
viool: Bob Beynen, Wannes Beugels, Gina Claessens, Jos De Braeckeleer, Mark Put, Rik Boone, Annelien Van Craenenbroeck, Jan Van Hecke, Edmond Van Dommelen en Henk Vermoere.
draailier: Claudine Goche.
dwarsfluit: Martin Rijnink, Mimi Van Dijck en Hilde Vanderlinden.
Jempi Vermeulen had er ook graag bij geweest, maar zat er een week naast ... Hij vergiste zich in datum. Volgend jaar beter.
120
Tijdens een van de voorstellingen leek het er op of de muzikanten jaloers werden op het sukses van nar en paard. Ze vonden het nodig om het zotteke uit te hangen! Zouden ze dat evenwel niet beter aan de daartoe bevoegden over laten?
Ter hunner verontschuldiging kunnen wij aanvoeren, dat ze het niet onder de markt hebben. Vooral dan niet diegenen, die er van ’s morgens vroeg bij zijn. Claudine Goche wist ons te vertellen, dat de melodie van de zwaarddans zo'n twintig keer per voorstelling herhaald wordt. Maakt voor de muzikant die de zes voorstellingen meespeelt, honderdentwintig keer dezelfde melodie!!! Hoed af en bedankt!
Hetzelfde speelde door Ludo Wellens zijn hoofd, toen hij onlangs vroeg de mogelijkheid te onderzoeken om elkaar af te wisselen bij de herhalingen. Een punt waar inderdaad het één en ander voor te zeggen is.
bleus
Bij de dansers twee nieuwe gezichten: Dirk Gerené en Vince Stevenson. Vince was er al bij in Malton. Voor Dirk was het echt de eerste keer ... Nieuw was ook voor Walter Schraeyen het dansen als voordanser. Wat best lukte! In de lange geschiedenis van de Antwerpse zwaarddans is het nog maar één keer eerder gebeurd, dat Renaat Van Craenenbroeck zich liet vervangen als voordanser. Vervanger was toen Herman Leys. Renaat was toen gehandicapt door een zere knie en danste één of twee keer niet mee ... Dat moet in 1971 geweest zijn.
Nieuw bij de muzikanten: Mark Put. Waarmee de BRT terug zijn intrede doet in onze rangen!
Sorry, voor de akkordeonisten die stonden te popelen om mee te spelen. Maar hiervoor geldt onverbiddelijk: neen! Eerst en vooral vinden wij, dat het instrument niet thuishoort bij het gebeuren en ten tweede, als wij die deur openzetten, dan zitten we binnen enkele jaren zeker met tien akkordeonisten. En dat is dan wel om uw hart vast te houden.. Dus, sorry, wij horen u graag spelen, maar niet op de zwaarddans!
1983
Wij blijven nog even vasthangen aan het cijfer dertien! volgend jaar zal onze nummer veertien inderdaad doorgaan op 13 maart 1983. Alvast noteren en vrijhouden. Het idee is geopperd volgend jaar een of twee voorstellingen uit te voeren met twee groepen. Daarvoor hebben wij dan wel nog zeker vier dansers nodig. En liefst ook twee rezerven. Dat is haalbaar, vermits er al een drietal aanvragen lopen. Kent gij misschien nog iemand?
200
Jaargang drie loopt op zijn laatste beentjes. Wie graag jaargang vier ontvangt doet er slim aan 200 (tweehonderd) frankskens te storten op rekening 403-306 4231-74 van L.Van Velthoven 2000 Antwerpen, met de vermelding "Abonnement ’t Zwaarddanserke 82/83". Rechtstreekse betaling in handen van Tuurke kan natuurlijk ook. En wie misschien één of ander nummer niet mocht aangekregen hebben, kan mits er rap bij te zijn, het nog aanvullen. Aan te vragen op het redaksieadres.
mersie
Bedankt allemaal die gevraagd of ongevraagd er heeft toe bijgedragen om de dag van 21 maart tot een sukses te laten uitgroeien. Wij kunnen u niet allemaal opnoemen; gij zijt ook zo talrijk geworden: dansers, muzikanten, omhaalsters, keekbaksters, taartenmeebrengsters, Tante Jos, barkeepers, Hopsack, hemden-wasster, hemden-strijkster, reparateurs van gehavend materiaal, aanmaker van nieuwe schoenen en aanmaakster van nieuwe hemden, opkuiser van zwaarden, en· zo· voort en zo·voort.
Speciaal willen wij dit jaar hen bedanken, die voor de koffietafel zorgden. En dan denken wij aan Jan Michiels, die voor het vlees zorgde, aan Diane Fonteyn, die voor eigengebakken brood zorgde, aan Annemie Brijs, die voor kaas instond en aan Tuurke Van Velthoven, die voor de (talrijke) kleinigheden zorgde. Wie de tafel gezet heeft, weet ik niet, maar het was mooi werk. En er werd de tafel eer aangedaan... Een goed idee, om volgend jaar te hernemen!
Beste simpatizant, beste filmer, beste fotograaf, ook zoveel bedankt, want gij maakt het feest volledig.
Beste kinderen. Tof, dat gijlie d'er·ook weer bij waart. Volgend jaar allemaal terug op post?
En dan, beste onbekende, die ik weer eens vergeten ben, ook nog eens ekstra bedankt voor ik weet niet wat. Wij vinden het fijn, dat dat allemaal zo makkelijk kan en dat dat allemaal zo spontaan komt. Dikwijls bijna zonder vragen. Maar die uiting van bizondere simpatie maakt het ons licht om voort te doen ... Denk niet, dat wij u kunnen missen. Wij hebben uw steun en simpatie nodig en zijn er héél dankbaar voor, dat ge die ook zo spontaan geeft. Nog eens bedankt !!!
redaksie: r. van craenenbroeck
vleminckveld 29 – Antwerpen
(031) 33 61 48